Conceptueel kunstenaar, begeleiding van mens in organisatie, scholar waarnemingsvermogen en introspectieve intelligentie, interventies bij vraagstukken in situ, conversation pieces.

Over Marjorieke


Foto: William Moore

De manier waarop we ons aanpassen aan wat organisaties van ons vragen kan ervoor zorgen dat we systeemverstrikt raken. Vol goede moed nemen we de kleur aan van de omgeving waar we werken, met de valkuil dat we, ook voor onszelf, kameleontisch worden. Dat is geen statisch gegeven, meer een golvende dynamiek. Persoonlijke intenties en talenten kunnen makkelijk onzichtbaar raken in het jargon zoals we dat creëren in de organizational society.

Conceptueel kunstenaar Marjorieke Glaudemans (1965) vroeg zich bij haar afstuderen van de kunstacademie in Arnhem (1990) af wat deze wereld eigenlijk nodig heeft van kunst en kunstenaars? Waarom organiseren we de wereld zoals we dat doen? Halverwege de jaren ’90 verliet ze het conventionele atelier om de wereld van organisatie en management als haar studio te nemen. Het begin van een doorlopende conversatie met mensen in organisatie, en een leven lang veldonderzoek naar de noodzaak van een autonome, vrijmoedige individuele stem in de vorming van een samenleving. Ze blijft zich verwonderen over hoe makkelijk we verstrikt kunnen raken in de complexe systemen die we nota bene zelf voor deze wereld creëren. En heeft tegelijkertijd een onwrikbaar vertrouwen in het (zelf)reflectief vermogen van de mens om gewoontepatronen te doorzien en ze te doorbreken als dat nodig is. Het opmerken en in conversatie brengen van wat ze waarneemt over wat er ‘voor waar genomen wordt’ is de drijvende kracht achter haar werk: conversation pieces.

Marjorieke Glaudemans heeft een werkpraktijk waarin ze mensen in organisatie begeleidt in het verfijnen van waarnemingsvermogen en het ontwikkelen van introspectieve intelligentie. De rode draad in haar begeleiding is om spreken en handelen in overeenstemming te brengen met oorspronkelijke intenties. Ze is aangesloten bij de Ambachtsschool voor Organiseren en Veranderen, geeft gastlessen bij diverse opleidingen en intervenieert en begeleidt bij complexe vraagstukken in situ, met name in de publieke sector.

Over wat een kunstenaar beweegt zich een leven lang met de wereld van organisatie en management te bemoeien leest u in:
De toelichting uit ‘Is er ruimte in de gevestigde orde’.
Het Voorwoord van Respons-ability: ‘Achter de schermen de ruimte’, Ruud Kaulingfreks over Marjorieke Glaudemans.

In conversatie met mensen in organisatie: o.a. Rijksoverheid, programma Dialoog en Ethiek, Comeniusleergangen, Geriant, Master Begeleidingskunde Rotterdam-Nijmegen, Algemene Bestuurdienst(ABD), Ambachtsschool voor organiseren en veranderen, Carespace, Rijkswaterstaat, Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk UBR, Ministerie EZK, Publieke Versnellers, Organisatieatelier, Lectoraat Kunst en Professionalisering (HKU / de Baak), Ministerie van Financieën, Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI), Ministerie van LNV, Akademie Klausenhof, Duitsland, Vrije Universiteit, Amsterdam, Projectbureau Zuidas, Amsterdam, Kulturinteraktion, Uppsala, Sweden, Imagine IC, NVOA, COA Groningen Zuidoost, Rijkswaterstaat, De Baak managementcentrum VNO NCW, Dienst Landelijk Gebied Groningen, Legal Accountability, NCDO, NVP, SAP Benelux, UWV, KLM, IME consult, KPN, Dienst Bibliotheek Archief, Den Haag, Justitiëel Complex Koning Willem II, The Body Shop, Gemeente Utrecht, Randstad, Stream International, Kempen & Co bankiers, Why Company, Cap Gemini Ernst & Young, KPMG Ebbinge, Ordina / The Vision Web, Universiteit Nijmegen, A.M.G. Schmidtschool, Amsterdam, De Marienburg Arnhem, Raad voor de Kinderbescherming, N.V. Organon, NS, Nederlandse Spoorwegen, Derks Star Busman Hanotiau Advocaten, Thuiszorgorganisatie ‘de Liemers’, Hogeschool Gelderland, Provincie Gelderland, Rijnconsult, Rabobank.

error: De inhoud is beschermd !!